Print this page
Monday, 18 June 2018 08:53

DRESS CODE

Rate this item
(1 Vote)

 kremastra 3

Ο τίτλος είναι λίγο αστείος, το ξέρω. Ωστόσο και το ποστ αυτό το σηκώνει. Ευτυχώς, όπως λέω συνέχεια, ζούμε στο 2018 και μπορεί ο καθένας μας στο 99% της ζωής του να φοράει ό,τι θέλει και να είναι και μια χαρά. Δεν προσπαθώ με τίποτε να σας πω τι πρέπει να φοράει ο καθένας, απλά να δώσω κάποιες ιδέες, σε περίπτωση που ανοίγετε κάθε πρωί και σεις τη ντουλάπα σας και λέτε «Τι φοράνε Θεέ μου πάλι σήμερα»!

FREELANCERS- ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι προσωπικοί μου ήρωες ασυζητητί! Επειδή για περίπου τρία χρόνια δούλευα και εγώ κάποιες μέρες από το σπίτι, έχω καταλάβει τα εξής:

Δεν γίνεται να δουλέψει κανείς φορώντας τις πιζάμες του. Πρέπει να ντυθεί σαν άνθρωπος για να παίξει τα «γραφεία». Βοηθάει πολύ στον διαχωρισμό των ωρών εργασίας από τις ώρες ξεκούρασης στο σπίτι. Δεν εννοώ απαραίτητα να βάλετε γόβες ή γραβάτα αλλά ένα άνετο τζιν και ένα sweater ή πχ ένα κολάν για τις κυρίες (ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ) είναι καλές επιλογές. Αφήστε που μπορείτε άνετα να πεταχτείτε στο περίπτερο για παγωτό αν φοράτε κάτι σχετικά αξιοπρεπές.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ-PROJECT MANAGERS

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν, γιατί το σωστό outfit εξαρτάται κατά την ταπεινή μου γνώμη από το μέγεθος της εταιρίας στην οποία δουλεύετε και τον κόσμο με τον οποίο συναναστρέφεστε καθημερινά. Για παράδειγμα η Νίκη, η δική μας PM έρχεται smartcasual γιατί εκτός από projectmanagement κάνει και χρέη ρεσεψιονίστ και διαχείριση των πελατών της λιανικής, που σημαίνει ότι κάθε μέρα την βλέπουν καμιά δεκαριά άτομα τουλάχιστον. Τι σημαίνει smartcasual; Σημαίνει ότι πάνω κάτω μπορεί να βάλει ό,τι θέλει αρκεί το ρούχο να μην είναι λερωμένο, σκισμένο, υπερβολικά προκλητικό. Η αθλητική περιβολή επίσης δε συνιστάται. (Βέβαια άμα είσαι και η Νίκη, ό,τι και να βάλεις καλό θα σου είναι πάνω σου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Αν κάποιος όμως δουλεύει εσωτερικός μεταφραστής σε μία μεγάλη εταιρεία και δεν συναντά πελάτες καθόλου, παρά μόνο τους άλλους συναδέλφους του, μπορεί πιστεύω να πάει και λίγο πιο casual στη δουλειά, δεν χάλασε δηλαδή και ο κόσμος να πας και με τα trainers.

ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ                                                 

Ο πλαγιότιτλος της παραγράφου αυτής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «εξαρτάται μου λες, εξαρτάται» που λέει και η Χαρούλα. (ΤΙ ΠΟΙΑ ΧΑΡΟΥΛΑ, μια είναι η Χαρούλα παίδες).

Ανάλογα με την εκδήλωση λοιπόν οι διερμηνείς προσαρμόζουν τα outfit. Τα συνέδρια είναι η ευκαιρία σας να ξεδιπλώσετε τον corporate εαυτό σας και να κάνετε ότι παίζετε στο Suits ή στο MadMen αν έχετε κλίση στο ρετρό. Σακάκια, κοστούμια, γόβες ,γραβάτες, wrapdresses, pencil φούστες και γενικά «δικηγορίστικο ντύσιμο» είναι πάντα μια ασφαλή επιλογή. Βέβαια και εδώ πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός γιατί αν πας πχ σε συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή (πήγα προχθές) δεν μπορείς να βάλεις θεόστενη φούστα και ας είναι pencil, ούτε τοπ με ντεκολτέ. (ΕΞΤΡΑ ΠΟΝΤΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ! Προσπάθησε εσύ να βρεις φόρεμα σεμνό, δροσερό που να μη θυμίζει σακί και έλα πες μου. Εκτός αν είσαι η Βίκυ Καγιά. Αν είσαι η Βίκυ Καγιά, αυτό το άρθρο δε σε αφορά)

Ένας γενικός κανόνας όμως που σε βγάζει από δύσκολες καταστάσεις είναι να προτιμάς τα ουδέτερα, ασφαλή χρώματα, όπως σκούρο μπλε, μαύρο, γκρι, λευκό (φανταστικό για το καλοκαίρι) και αν θέλεις λίγο χρώμα στη ζωή σου να το προσθέτεις με αξεσουάρ. Δεν είναι ωραίο η εμφάνιση του διερμηνέα να επισκιάζει αυτή του ομιλητή. Δεν ισχύει δηλαδή εδώ ο κανόνας καλύτερα overdressed παρά underdressed. When in doubt, tone it down.

Από κει και πέρα, ποτέ κανένας μας δεν θα πρέπει να προδίδει το προσωπικό του στυλ, γιατί αυτό φαίνεται από μακριά. Η και να προσπαθήσει ίσως να μη μπορεί να το προδώσει, θα βγει στην επιφάνεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Εσείς αλήθεια πώς πάτε ντυμένοι στη δουλειά;

Last modified on Monday, 18 June 2018 09:14
Login to post comments

PIXEL_TEXT_LEGAL PIXEL_LINK_LEGAL_TEXT